Piwo

Style piwa

 

Beerpubs beer styles

 

 

Styl piwa to po prostu kategoria określająca dany typ piwa.

 

 

Style piwa mogą być także pomocne w określeniu pochodzenia danego piwa.

 

Na BEERPUBS opisaliśmy prostym językiem każdy styl, abyście mogli łatwo dostrzec różnice między nimi. Zachęcamy do eksperymentowania i odkrywania nowych stylów, idealnie odpowiadających Waszym wymaganiom!

 

Jeśli spodoba Ci się opis danego stylu, nie zapomnij wyszukać dostępnych w okolicy piw i sprawdzić, gdzie możesz ich spróbować.

 

 

 

FAKT BEERPUBS

Istnieje bardzo niewiele praw określających style piwa, dlatego wiele stylów to niezamknięte kategorie, kształtowane przez stulecia piwowarstwa.

 

 

Style Piwa BEERPUBS:



A   B   C   D   E   F   G   H   I   K   L   M   N   P   Q   R   S   T   W   Ż  


A




Altbier

Wytrawne, słodowe i mocno chmielone piwa typu ale, pochodzące z regionu Dusseldorfu w Niemczech. Altbier jest niemiecką wersją angielskiego ale, produkowaną w procesie górnej fermentacji w nieco wyższej temperaturze, a następnie przechowywaną w leżakowni w chłodniejszych warunkach. Dojrzewanie na zimno nadaje mu bardziej aksamitny, delikatny charakter niż angielskiego ale. Styl ten przetrwał w rejonach, gdzie dominującej pozycji nie osiągnęły lagery.
Chmiel w tych piwach jest wyczuwalny bardziej w aromacie niż samym smaku, natomiast treściwość kształtuje się na niskim lub średnim poziomie. Altbier może mieć kolor od jasnozłotego nawet do ciemnobrązowego.

Alk. 4,5-6%



American Adjunct Lager

Jest to najbardziej popularny rodzaj piwa w USA, głównie ze względu na łatwość produkcji oraz wielkie kampanie reklamowe największych browarów, jak Budweiser, Miller i Coors. Dodatki (ang, adjuncts) takie jak ryż czy płatki zbożowe, zapewniają podwyższenie zawartości alkoholu bez specjalnego wpływu na smak. W rezultacie otrzymujemy lekkiego, jasnego lagera o niezbyt wyraźnym smaku, niskiej treściwości i minimalnej goryczce.

Alk. 3,5-6%



American Malt Liquor

Bardzo mocne, jasne piwa typu lager o dość kontrowersyjnej historii w społeczeństwie amerykańskim. Związane jest to z dostępnością tych piw w większych niż zazwyczaj opakowaniach, ich niską ceną, wysoką zawartością alkoholu oraz intensywnymi działaniami reklamowymi prowadzonymi na biedniejszych obszarach miejskich.



Amerykański Bursztynowy/Czerwony Lager

ang. American Amber/Red Lager

Bursztynowo-czerwone lagery o nieco bardziej intensywnym charakterze i kolorze niż American Adjunct Lager. Mają delikatnie słodowy charakter z niskim poziomem goryczki.

Alk. 3,8-6%



Amerykański Ciemny Lager

ang. American Dark Lager

Ciemne lagery z niewielką ilością chmielowych i słodowych nut. Ciemny kolor zawdzięczają zazwyczaj słodowi karmelowemu lub czarnemu słodowi patentowemu. Pomimo swego koloru piwa te, bardziej niż europejskie ciemne lagery, przypominają ich lżejsze, jaśniejsze odpowiedniki.



Amerykański Jasny Lager

ang. American Pale Lager

Rześkie, relatywnie wytrawne piwa o mało intensywnym smaku z minimalnymi nutami chmielowymi i słodowymi. Bywają dość wodniste, a ich gama kolorów waha się od niemal przezroczystego do ciemnego brązu. Są mocno wysycone - często w efekcie dodatkowej karbonizacji. Od trunków typu American Adjunct Lager różnią się brakiem ryżu i płatków zbożowych w składzie.



Amerykański Lekki Lager

Niskoalkoholowa i posiadająca małe wysycenie odmiana piw American pale lager lub American adjunct lager. Styl ten został opracowany stosunkowo niedawno przez wielkie amerykańskie koncerny. Piwa te nie wyróżniają się ani intensywnym smakiem, ani charakterem.



Amerykański Podwójny/Imperialny Pilsner

ang. American Double/Imperial Pilsner

Mocne lagery o słodowym charakterze i smaku niewiele odbiegającym od pilsnera. Niektóre posiadają wyraźną goryczkę, która jednak zazwyczaj zbalansowana jest słodkimi i słodowymi nutami.

Alk. 5%+



Amerykański Porter

ang. American Porter

Piwa podobne do typowego brytyjskiego portera, jednak o nieco większej słodowości, chmielowości i mocy. Bardziej miękka woda nadaje im nieco mniej "mineralny" smak.

Alk. 4,5-7%



Amerykański Stout

ang. American Stout

Amerykański stout nie różni się znacznie od swojego brytyjskiego odpowiednika, jest jednak nieco bardziej chmielony oraz mocniejszy. Zazwyczaj charakteryzuje się wytrawnym, chmielowym finiszem i dodatkiem palonych słodów.

Alk. 5-7,5%



Amerykański Stout Imperialny

ang. American Double/Imperial Stout

Amerykański podwójny stout, zwany także stoutem imperialnym, jest odmianą rosyjskiego imperialnego stouta. Charakteryzuje się mocnym palonym smakiem, treściwością i słodowym charakterem. Zazwyczaj jest ciemny w kolorze. Chmielowa goryczka jest tutaj zbalansowana słodkawym i palonym smakiem słodu.

Alk. 7,5-12%



Amerykańskie Black IPA

ang. American Black IPA (India Pale Ale)

Tradycyjny brytyjski styl, w 1976 wprowadzony na rynek USA przez Anchor Brewing Company.



Amerykańskie Blonde Ale

ang. American Blonde Ale

Lekkie, rześkie piwa typu ale o umiarkowanej chmielowości i treściwości. American Blonde Ale jest często mocniejsze i nieco mniej nachmielone niż jego brytyjskie odpowiedniki.



Amerykańskie Brązowe Ale

ang. American Brown Ale

Średnio treściwe, brązowe piwa posiadające wytrawne nuty palone. Amerykańskie przykłady są na ogół mocniejsze niż brytyjskie i są mocniej chmielone.

Alk. 4,5-6,5%



Amerykańskie Bursztynowe/Czerwone Ale

ang. American Amber/Red Ale

Średnio treściwe piwa typu ale (górnej fermentacji) o ostrym finiszu i gamie kolorów od bursztynowego do czerwonego. Grupa ta może obejmować zarówno dość mdłe przykłady, jak i piwa o zrównoważonych proporcjach słodowo-chmielowych. Bursztynowo-czerwony kolor uzyskuje się dzięki użyciu dużej ilości słodów karmelowych lub monachijskich, albo niewielkiej ilości słodów czekoladowych. Piwa stylu Amber Ale w wydaniu amerykańskim mają na ogół więcej cech charakterystycznych dla słodu ciemnego niż American Pale Ale.

Alk. 4,5-5,5%



Amerykańskie Double/Imperial IPA

ang. American Double/Imperial IPA

Amerykańskie piwo Imperial IPA, zwane także Double (Podwójne) IPA, to wyjątkowo wysoko chmielona, mocna i niekiedy słodka odmiana tradycyjnego India Pale Ale. Ma intensywny smak i od wina jęczmiennego odróżnia się właśnie większą zawartością chmielu.

Alk. 7,5-10%



Amerykańskie Dzikie/Kwaśne Ale

ang. American Sour/Wild Ale

Amerykańskie piwa stylu Sour (kwaśnie) lub Wild (dzikie) Ale to grupa trunków robionych za oceanem przy udziale dzikich drożdży. Mogą one być uzyskane przez zastosowanie techniki sour-mash, wiążącej się z odstawieniem zacieru na 1-3 dni, aby bakterie go zakwasiły. Piwa z tej grupy często posiadają nietypowy smak, który czasem można porównać do flamandzkich kwaśnych piw górnej fermentacji.



Amerykańskie IPA (India Pale Ale)

ang. American IPA (India Pale Ale)

Amerykańska wersja stylu India Pale Ale. Można ją określić jako mocniej chmieloną odmianę American Pale Ale.



Amerykańskie Jasne Ale

ang. American Pale Ale

Piwa o wytrawnym smaku i lekkim charakterze oraz kolorach od złotego do brązowego. W celu uzyskania dużej goryczki i świeżego, kwiatowego aromatu używa się amerykańskich odmian chmielu (np. Cascade, Mt. Hood). Goryczka jest zazwyczaj zrównoważona słodowymi nutami. Brytyjskie odmiany Pale Ale przypominają wersje zza oceanu, jednak są nieco słabsze i mniej chmielone. W ostatnich 25 latach styl ten bardzo zyskał na popularności w USA za sprawą mikrobrowarów.

Alk. 3-5%



Amerykańskie Jasne/Ciemne Pszeniczne Ale

ang. American Pale/Dark Wheat Ale

Rześkie piwo pszeniczne o wyraźnym charakterze, który zawdzięcza drożdżom dolnej fermentacji używanym do jego produkcji. Styl warzony głównie w USA oraz niekiedy w Wielkiej Brytanii. Ciemną odmianę tego piwa produkuje się z ciemniejszych, prażonych rodzajów słodów pszenicznych i jęczmiennych.



Amerykańskie Mocne Ale

ang. American Strong Ale

Mocne piwa o bogatym smaku z bogactwem chmielu i słodu. Generalnie porównywalne ze style English Strong Ale, jednak zazwyczaj odmiany z USA są mocniej chmielone.

Alk. 8%+



Amerykańskie Wino Jęczmienne

Ang. American Barley Wine

Barley Wine (ang. Wino Barley) nie jest winem, ale mocnym napojem typu ale o bogatym smaku. Nazwa pochodzi od winnego charakteru, jakiego nabiera ale przy tak wysokiej mocy trunku. Jest to ciężki, bardzo treściwy napój o mocno owocowo-słodowym profilu, który jest zrównoważony przez goryczką chmielową. Kolor to zazwyczaj brąz lub ciemny brąz. Tak jak stare piwa typu ale American Barley Wine często nabiera optymalnego do wypicia charakteru dopiero po długim okresie dojrzewania.

Alk. 8-15%



Angielski Bitter

ang. English Bitter

Prawdopodobnie najbardziej popularny styl piw ale (górnej fermentacji). Bogaty, słodowy smak jest w nim balansowany chmielowością. Nazwa bitter ("gorzki") pochodzi właśnie od chmielowej goryczki. Jest to szeroka kategoria piw, najczęściej lanych, obejmująca takie odmiany jak: Ordinary ("zwyczajny"), Best ("najlepszy") oraz Extra Special Bitter (ESB). Mogą one mieć kolor od jasnozłotego do ciemnobrązowego. Są to generalnie piwa dość wytrawne, średnio chmielone i o niskim wysyceniu.

Alk. 3,5-4,8%



Angielski Porter

ang. English Porter

Średnio treściwe, wytrawne i mocno chmielone piwa ciemne o dużej goryczce. Są solidne i niekiedy słodkie. Porter był dominującym stylem piwa w Wielkiej Brytanii szczególnie w czasie Rewolucji Przemysłowej w XVIII i XIX wieku. Obecnie, po okresie  niemal całkowitego zapomnienia, powraca do łask. Swoją niemal czarną barwę zawdzięcza czarnym i czekoladowym słodom. Portery mają wyraźnie słodowy charakter o bogatych, palonych nutach. Jest to styl podobny do stouta, jednak posiada nieco mniej intensywny smak.

Alk. 4,5-6%



Angielski Stout

ang. English Stout

Ciemne, wyraźnie słodowe i niekiedy słodkie piwo z wyraźną goryczką i ostrym bukietem smakowym. Zarówno słodsze, jak i bardziej wytrawne odmiany produkowane są z palonego jęczmienia, nadającego im kawowe nuty. Niemal czarny kolor pochodzi od palonych, karmelowych lub czekoladowych słodów. Angielskie stouty różnią się od irlandzkich swoją nieco większą słodyczą, innym poziomem chmielenia i zawartością palonego słodu.



Angielskie Brązowe Ale

ang. English Brown Ale

Słodkie, słodowe w charakterze piwa górnej fermentacji o średniej lub pełnej treściwości. Styl ten powstał już w XII wieku i pozostawał popularny do początku "rewolucji" związanej z pojawieniem się jasnych piw ale na początku XIX wieku. Zgodnie z tradycją, Brown Ale ("brązowe ale") produkowano z wędzonego słodu, nadającego mu bogate nuty smakowe. Obecne Brown Ale jest piwem wywodzącym się z Newcastle i zachowało słodki, słodowy i gładki charakter oryginału, jednak bez tak intensywnego wędzonego aromatu. Gama kolorów obejmuje czerwony i różne odcienie brązu.

Alk. 4,5%+



Angielskie Ciemne Łagodne Ale

ang. English Dark Mild Ale

Nisko chmielone piwa górnej fermentacji o słodowym smaku i brązowej lub ciemnobrązowej barwie. Tradycyjne piwo stylu Dark Mild ("ciemne łagodne") jest umiarkowanie słodkie z krągłym, słodowym charakterem. Słody karmelowe i palone zapewniają mu gamę kolorów od głębokiej miedzi do niemal czarnego. Tradycyjnie piwa tego stylu pito w dużych ilościach na angielskich obszarach przemysłowych. Obecnie, po ich niemal kompletnym zaniku, następuje ich powolny powrót do łask.

Alk. 2,5-3,5%



Angielskie IPA (India Pale Ale)

ang. English IPA (India Pale Ale)

Piwa ale o średniej słodowości, umiarkowanie pełnej treściwości i kolorach od złocistego to miedzianego. IPA zaczęto warzyć w XIX wieku jako bardzo goryczkowe, mocne piwo, które potrafiło przetrwać długą podróż podczas eksportu do wszystkich części Imperium Brytyjskiego, w tym także Indii. Zawartość alkoholu, historycznie na poziomie 5,5% do 7,5%, obecnie jest nieco niższa. IPA odróżnia się od standardowego Pale Ale nieco większą mocą, wyższym poziomem chmielenia oraz bardziej intensywnym aromatem.

Alk. 4-7%



Angielskie Jasne Ale

ang. English Pale Ale

Jasne, przejrzyste, średnio chmielone piwa górnej fermentacji o słodowym profilu i bogatym smaku. Pierwsze Pale Ale uwarzono już w XVIII wieku, jednak styl stał się popularny dopiero w czasie Rewolucji Przemysłowej. Powodem tego była konieczność używania drogiego węgla do suszenia jasnego (ang. pale) słodu. Dlatego właśnie przed okresem Rewolucji bardziej powszechny był styl Brown Ale, produkowany z brązowego słodu, suszonego przy użyciu drewna. Industrializacja przyniosła tańsze ceny węgla - a więc i niższe koszty produkcji jasnego słodu - doprowadzając do wybuchu popularności jasnego piwa typu ale. Pomimo swojej nazwy Pale Ale może być piwem o złocistym, ale także miedzianym, bursztynowym i jasnobrązowym kolorze. Tradycyjnie używane rodzaje chmielu to Fuggles, Goldings i Northern Brewer.

Alk. 3,5-5%



Angielskie Jasne Łagodne Ale

ang. English Pale Mild Ale

Lekko chmielone, słabe piwa górnej fermentacji podobne do angielskich Dark Mild Ale. Są od nich jaśniejsze i posiadają umiarkowanie słodki, słodowy charakter.

Alk. 2,5-3,5%



Angielskie Letnie Ale

ang. English Summer Ale

Lekkie, orzeźwiające piwa górnej fermentacji o złotym kolorze i średniej mocy. Początkowo summer ale było sezonowym piwem letnim, jednak obecnie może być warzone przez cały rok. Ze swoim jasnym, podobnym do lagerów kolorem oraz mocnym poziomem chmielenia styl mógł stanowić alternatywę dla lagerów na sezon letni.



Angielskie Mocne Ale

ang. English Strong Ale

Piwa o dużej mocy i słodowym, słodkim smaku z nutami owocowymi, pochodzącymi z fermentacji przy wyższych temperaturach. Gama kolorów obejmuje piwa bursztynowe aż do ciemnoczerwonych. Średni lub wysoki poziom treściwości i wysoka zawartość alkoholu nadają piwu idealny na zimę, rozgrzewający charakter. Dlatego właśnie niektóre browary warzą English Strong Ale jako piwo sezonowe.

Alk. 6,5-10%



Angielskie Stare Ale

ang. English Old Ale

Mocne, słodkie i mocno chmielone piwa górnej fermentacji o dużej treściwości i orzechowych nutach. Oryginalne piwa Old Ale powinno się długo przechowywać przez spożyciem. W niektórych browarach sugeruje się nawet 20-sto letnie leżakowanie zanim piwo osiągnie odpowiedni stan. Obecnie jednak określenie "old" dodaje się do nazw wielu piw, z których część nie ma wiele wspólnego z tym stylem.

Alk. 5-12%



Angielskie Wino Jęczmienne

ang. English Barley Wine

Barley Wine nie jest winem, ale mocnym napojem typu ale o bogatym smaku. Nazwa pochodzi od winnego charakteru, jakiego nabiera piwo ale przy tak wysokiej mocy trunku. Jest to ciężki, bardzo treściwy napój o mocno owocowo-słodowym profilu, który jest zrównoważony przez goryczkę chmielową. Kolor to zazwyczaj brąz lub ciemny brąz. Tak jak stare piwa typu ale Barley Wine zazwyczaj nabiera optymalnego do picia charakteru dopiero po długim okresie dojrzewania.

Alk. 8-15%.



Australijski Lager

ang. Australian Lager

Australijskie lagery to rześkie i dość wytrawne piwa produkowane przez wielkie australijskie browary. Są mało treściwe i mają mało intensywny smak z minimalnymi nutami chmielowymi i słodowymi. Gama kolorów obejmuje bardzo jasne, ale także nawet ciemnobrązowe przykłady, a poziom karbonizacji jest często wysoki i sztucznie otrzymany. Piwa "light" (lekkie) są często mniej mocnymi wersjami tego stylu.



B




Belgijskie Ale

ang. Belgian Ale

Średnio mocne, typowo belgijskie piwa typu ale. Generalnie są bardzie aromatyczne i nieco ostrzejsze w smaku niż angielskie odpowiedniki, mają także nieco bardziej drożdżowo-słodowy charakter. Mogą mieć kolor od złotego do brązowego, a nawet ciemniejszy. Jak zawsze w tak szerokiej kategorii można odnaleźć przykłady o nieco różniących się poziomach chmielu i słodowości w smaku. Większość piw belgijskich wymaga długiego procesu dojrzewania: niekiedy odbywa się ono w drewnianych tankach, gdzie może dochodzić do mieszania się starego piwa z nowo uwarzonym.

Alk. 5-7%



Belgijskie IPA

ang. Belgian IPA

Stosunkowo młody styl piwa, mający swoje miejsce pomiędzy angielskim IPA i belgijskim ale.



Belgijskie Mocne Ciemne Ale

ang. Belgian Strong Dark Ale

Mocne, średnio lub wysoko treściwe belgijskie piwa górnej fermentacji o ciemnobrązowym kolorze. Zazwyczaj mają bogaty smak z tylko niewielkimi akcentami chmielowymi.

Alk. 6%+



Belgijskie Mocne Jasne Ale

ang. Belgian Strong Pale Ale

Mocne, średnio lub wysoko treściwe belgijskie piwa typu ale o jasnym kolorze. Zazwyczaj mają bogaty smak z tylko niewielkimi akcentami chmielowymi.

Alk. 6%+



Bez-/Niskoalkoholowe

ang. Low Alcohol

Bardzo nisko lub bezalkoholowe piwa warzone w dowolnym stylu.

Alk. < 1%



Bière de Garde

Intensywne i bogate smakowo piwo warzone we Francji, blisko granicy z Belgią. Zazwyczaj jest średnio treściwe i o słodowym profilu, który jest jednak dobrze zbalansowany chmielem. Piwo posiada nieco cierpki smak pochodzący od drożdży oraz nuty karmelowe i toffi. Gama kolorów rozciąga się od złocistego do brązowego. Piwo na ogół długo utrzymuje wydatną pianę.

Alk. 6,5-9%.



C




Ciemny Koźlak

niem. Dunkler Bock

Krągłe piwo ciemne będące bardziej słodową wariacją stylu bock. Jest średnio lub wysoko treściwe, z głębokim, ciemniejszym od standardowego bocka kolorem. Posiada pewne chmielowe akcenty smakowe, które balansują słodową słodycz.



Cydr

ang. Cider

Cydr to nie piwo, a napój alkoholowy produkowany z przefermentowanych jabłek. Podobnie jak piwo cydr posiada wiele odmian. Angielskie wersje są zazwyczaj relatywnie wytrawne i nisko nagazowane. Trunki pochodzące z Francji są często słodsze i zawierają więcej CO2. Podobnie jak z przypadku niektórych piw wybrane odmiany cydru (szczególnie w Anglii) dojrzewają w beczkach.



Czeski Pilsner

ang. Czech Pilsner

Piwo pilsner (także znane jako pilsener lub pils) pierwszy raz uwarzono w Bohemii na terenie obecnych Czech. Czeskie pilsnery to średnio lub pełno treściwe piwa znane ze złocistego koloru, słodowego smaku i kwiatowo-chmielowego aromatu. Przyjęło się, że piwa tego typu powinny mieć minimum 28 jednostek goryczki (IBU). Niektórzy znawcy uważają, że prawdziwy czeski pilsner powinno się warzyć tylko z jęczmienia pochodzącego z Bohemii lub Moraw oraz chmielu Saaz z regionu Žatec. Pilsner jest stylem popularnym na całym świecie.

Alk. 4-5%



D




Dortmunder Export

Mocny, rześki i relatywnie wytrawny lager o słodowym profilu i dużej treściwości. Styl ten wywodzi się z Dortmundu. Piwo Dortmunder jest ciemniejsze i ma wyraźniejszy charakter niż standardowy jasny lager czy pilsner.



Dubbel

Ciemne, słodowe, mocne piwa górnej fermentacji nawiązujące do tradycji trapistów, jednak obecnie warzone głównie przez świeckie browary. Ich typowy kolor to ciemny, zamglony brąz. Posiadają bogaty smak, na który składają się słodowość, owocowe akcenty oraz drożdżowy charakter. Piwa te często dojrzewają w butelkach.

Alk. 6,5-8%

Zob. też: Trappist.



Dunkelweizen

Ciemnobursztynowe piwo pszeniczne o wyraźnym charakterze z wyczuwalnymi przyprawami. Ciemne słody nadają mu bogaty charakter z prażonymi i czekoladowymi nutami. Często w smaku wyczuć można akcenty bananowe, toffi oraz goździki.

Alk. 4,5-6,2%



Dyniowe Ale

ang. Pumpkin Ale

Piwo o smaku dyni, tradycyjnie warzone na jesieni w Ameryce Północnej.



E




Ekstra Specjalny Bitter (ESB)

ang. Extra Special/Strong Bitter (ESB)

Przypominające bittery mocne piwa górnej fermentacji, określane jako premium lub special bitters. Mają nieco bardziej zbalansowany, nie zawsze mocno goryczkowy charakter. Piwo to często podaje się - zgodnie z tradycją - prosto z beczki, jest jednak też butelkowane.

Alk. 4,5-6%



Europejski Ciemny Lager

ang. European Dark Lager

Ciemne piwa dolnej fermentacji o średniej mocy. Mają gładki, słodowy, lecz dobrze zbalansowany charakter. W przeszłości kolor piwa (pitego najczęściej z nieprzeźroczystych metalowych lub ceramicznych naczyń) nie miał wielkiego znaczenia i ciemne piwa były bardzo popularne. Jednak wraz z gwałtownym rozkwitem piwa jasnego i pojawieniem się stylu pilsner styl dark lager zaczął tracić na popularności.

Alk. 4-7%.



Europejski Pilsner

Styl pilsner to jasne, wyraźnie chmielone lagery, należące do grupy najbardziej popularnych piw na świecie. Pierwszego pilsa uwarzono w Pilznie, w Bohemii. Historyczne ośrodki warzenia tego stylu znajdują się właśnie w Czechach oraz Niemczech, jednak obecnie piwo to produkuje się w całej Europie i na innych kontynentach. Kategoria europejskiego pilsnera obejmuje piwa, które nie odpowiadają definicji czeskiego i niemieckiego pilsnera.

Alk. 4-5%



Europejskie Piwa Owocowe i Smakowe

ang. European Fruit & Flavoured

Piwa górnej lub dolnej fermentacji o smaku owocowym. Tradycja dodawania owoców do piwa liczy sobie już wiele stuleci. Treściwość, kolor, charakter chmielu i moc piwa mogą być różne w zależności od rodzaju użytych owoców. Tradycyjnie piwa owocowe wywodzi się z belgijskich piw typu lambic. W ostatnich czasach, odzwierciedlając rosnące zainteresowanie owocowym piwem, wiele polskich browarów rozszerzyło swój asortyment, eksperymentując z nowymi i egzotycznymi smakami, m.in. śliwek, wiśni, jagód, malin i wielu innych.

Piwa te mają różną zawartość alkoholu.



Europejskie Piwo Jasne Lekkie

ang. European Pale Light Lager

Jasny lager o małej zawartości alkoholu i rześkim, relatywnie wytrawnym smaku z niewielkimi chmielowymi i słodowymi akcentami. Ma często niską treściwość i kolory od bardzo jasnego do brązowego. Piwa te mają na ogół duży, często sztucznie otrzymany, poziom karbonizacji.

Alk. 3-4,2%



Europejskie Piwo Jasne Mocne

ang. European Pale Strong Lager

Mocne, jasne lagery. Te relatywnie rześkie piwa mogą zawierać pewne ilości chmielowego oraz nieco więcej słodowego smaku. Zakres ich kolorów obejmuje barwy od bardzo jasnej do ciemnego brązu, jednak wiele przykładów posiada nieco ciemniejsze, bursztynowe zabarwienie. Wysycenie CO2 jest na wysokim poziomie i często pochodzi z dodatkowego procesu karbonizacji. Lepszymi przykładami jasnego mocnego wydają się być te pochodzące z mniejszych i regionalnych browarów, w których są one nadal warzone według tradycyjnych metod produkcji piwa (poza nowoczesnymi browarami masowej produkcji). Także w przypadku tego stylu niepasteryzowane i niefiltrowane odmiany często zachowują w butelce mętne osady.

Alk. 6-9%



Europejskie Piwo Jasne Pełne

ang. European Pale Full Lager

Jasny lager o niemałej mocy. Piwa te są zwykle dość ostre i wytrawne, ale mają mało intensywne nuty chmielowe i niewiele słodowego smaku. Charakteryzują się niewielką treściwością i kolorem od bardzo bladego do ciemnego brązu. Poziom karbonizacji jest wysoki i często sztucznie otrzymany. Wiele z najbardziej popularnych, masowo produkowanych marek lagerów należy właśnie do tej kategorii. Lepsze piwa tego stylu są często warzone według tradycyjnych metod produkcji (poza nowoczesnymi browarami masowej produkcji).

Alk. 4-5%



Europejskie Piwo Miodowe

ang. European Honey Beer

Piwo o smaku i aromacie miodu. Miód jest popularnym dodatkiem wśród piwowarów, ponieważ zapewnia różnorodne smaki i aromaty, zwiększające złożoność i charakter. Miód zawiera całą grupę cukrów, a także organizmy żywe - takie jak drożdże i bakterie - oraz enzymy. Może być dodany bezpośrednio do piwa, w którym fermentuje nawet 8 tygodni. Ilość dodawanego miodu stanowi tylko około 2-10% składników. Stosowanych może być wiele rodzajów miodu, w zależności od pożądanego smaku i charakteru piwa.

Piwa te mają różną zawartość alkoholu.



Europejskie Piwo Pszeniczne

ang. European Wheat Beer

Piwa pszeniczne produkowane są z jęczmienia słodowego (podobnie jak inne piwa), ale posiadają również część słodu pszenicznego. Piwa wytworzonego wyłącznie ze słodu pszenicznego (bez jęczmienia) nie udałoby się wyprodukować, ponieważ składniki z ziarna pszenicy nie byłyby w stanie przetworzyć skrobię w cukier. Piwa pszeniczne są często mętne i mają kolor żółty lub pomarańczowy. Doszukać się w nich można smaku śliwki, jabłka i banana, a także posmaku wanilii. Piwa pszeniczne zazwyczaj bardzo dobrze gaszą pragnienie.

Piwa o różnej zawartości alkoholu.



Extra Stout

Piwo o podobnym, choć bardziej intensywnym i bogatszym, profilu smakowym do stylu dry stout.

Alk. 5,5-7,0%



F




Faro

Mieszanina piw typu lambic, dodatkowo dosłodzona cukrem. Butelkowane odmiany podlegają filtracji lub pasteryzacji w celu usunięcia osadów drożdżowych i uniemożliwienia fermentacji większej ilości cukru. Efekt końcowy to orzeźwiające, nieco słodkie piwo o dużym wysyceniu. Niektóre wersje piwa Faro zawierają także inne dodatki, jak np. skórkę pomarańczową.



Flandryjski Oud Bruin/Vieille Brune

hol. Flanders Oud Bruin

Mocne piwo dojrzewające w butelkach, pochodzące z Regionu Flamandzkiego w Belgii. Nazwa Oud Bruin w lokalnym języku oznacza "stare brązowe" i odnosi się do długiego okresu dojrzewania piwa (niekiedy w dębowych zbiornikach), trwającego nawet rok. Wtórna fermentacja oraz dojrzewanie w butelkach pozwalają na rozwinięcie się wyraźnie kwaśnego smaku.



Flandryjskie Czerwone Ale

fr. Bière Rouge

Piwo z Regionu Flamandzkiego o wyraźnie winnym charakterze. Podobnie jak w wypadku Flanders Oud Bruin w celu wytworzenia się kwaśnego smaku piwo podlega długiemu procesowi dojrzewania. Charakteryzuje się bogatą gamą owocowych smaków  z wyczuwalnymi przyprawami oraz niewielkim poziomem goryczki chmielowej. Swój kolor zawdzięcza czerwonemu słodowi.



G




Gose

Rześkie, wytrawne, tradycyjne piwo pszeniczne produkowane z większej niż zazwyczaj części słodów pszenicznych. Ma mętny, jasnopomarańczowy kolor i zawiera takie dodatki, jak kolendra, sól oraz syrop dla zbalansowania smaku. Styl ten wywodzi się z Lipska.



Gruit

Historyczny styl piwa wywodzący się jeszcze z czasów średniowiecza. W Europie, zanim w XV wieku odkryto właściwości chmielu, do wyrobu piwa stosowano wyselekcjonowane zioła (niem. gruit). Używano wielu różnych rodzajów ziół, z których najbardziej popularne to min. krwawnik, jałowiec, dziki rozmaryn i przytulia. Konkretne piwo warzono z dodatkiem jednego ich gatunku lub mieszanki. Zioła, a także przyprawy i jagody, nadawały piwu złożony smak i aromat, niekiedy przypominające ziołową herbatę czy wermut. Szkockie odmiany stylu mogły także zawierać m.in. wodorosty.



Gueuze

Wytrawne, słodowe piwo o złożonym smaku. Jest ono mieszaniną młodych i starych piw typu lambic, dającą w efekcie bardziej wyszukany trunek. Typowo dla piw lambic, nie da się jednoznacznie określić profilu smakowego stylu Geuze, jednak zazwyczaj goryczka i aromat chmielowy pozostają na niskim poziomie. Charakterystyczny kwaśny smak jest efektem zastosowania dzikich drożdży. Filtrowane i pasteryzowane odmiany mają nieco mniej złożony charakter.



H




Hefeweizen

Piwa o bardziej intensywnie pszenicznym profilu niż inne zawierające to zboże. Posiadają mętny kolor, który waha się od bardzo jasnego do ciemnego brązu. Styl charakteryzuje się niskim chmieleniem oraz często akcentami bananowymi, goździków oraz wanilii. Istnieje wiele odmian Hefeweizen, piwa historycznie wywodzącego się z Bawarii.



I




Irlandzki Dry Stout

ang. Irish Dry Stout

Czarne piwo o bogatym, wytrawnym smaku z dużą dozą goryczki chmielowej. Jest to nieco słabsza odmiana stouta, będąca najbardziej popularnym stylem piwa w Irlandii. Palone słody oraz duże ilości chmielu dają w efekcie goryczkowe, gładkie piwo o umiarkowanie palonych akcentach.

Alk. 3,8-5,2%



Irlandzkie Czerwone Ale

ang. Irish Red Ale

Gładkie, słodowe piwa górnej fermentacji o czerwonym kolorze, stanowiące irlandzką alternatywę dla słynnego stouta. Generalnie są to piwa o krągłym, gładkim charakterze z subtelnymi nutami owoców i chmielu.

Alk. 5%+



K




Kellerbier/Zwickelbier/Landbier

Kellerbier, Zwickelbier i Landbier to trzy spokrewnione style jasnego, chmielowego lagera, wywodzące się z niemieckiej Frankonii. Większość z nich zachowuje dużą dawkę "prawdziwego" smaku. Charakteryzują się naturalnym wysyceniem, dość wytrawnym smakiem i czystym, rześkim charakterem. W przeciwieństwie do pierwszych dwóch, generalnie niefiltrowanych stylów Landbier występuje też w filtrowanych odmianach. Kellerbier charakteryzuje się największą chmielowością, podczas gdy Landbier ma więcej słodowych nut. Gama kolorów zaczyna się na bardzo jasnych, a kończy na czerwono-bursztynowym. Kolejnym podobnym do nich stylem jest Zoigl.



Klasztorne

Styl belgijskiego piwa górnej fermentacji warzonego w klasztorze lub opactwie. Nie należy go mylić z piwami Trapistów, posiadającymi węższą definicję.



Kölsch

Słomkowe w kolorze piwo górnej fermentacji wywodzące się z Kolonii w Niemczech. Obecnie produkuje je około 10 browarów z okolic miasta. To lekkie, dość wytrawne i chmielowe w smaku piwo zawiera do 20% pszenicy. Kölsch jest umiarkowanie goryczkowy i, dzięki leżakowaniu, posiada gładki, delikatny charakter z odrobiną owocowych smaków.

Alk. 4,5-5,5%



Koźlak

niem. Bock

Koźlaki są tradycyjnie ciemnymi, gładkimi w charakterze lagerami o nieco słodkawym smaku i nierzadko dużej mocy. Posiadają wysoką zawartość ekstraktu oraz wyraźnie słodowy profil smakowy. Styl ten jest popularny w Polsce, ale pochodzi z Niemiec.

Alk. 6-10%



Koźlak

Mocne, gładkie piwo ciemne o krągłym profilu i nieco słodkawym smaku, w Polsce znane jako koźlak. Posiada jedynie znikomy smak i aromat chmielu oraz bursztynowy lub brązowy kolor.

Alk. 6,2-7,5%

Zob. też: Doppelbock, Dunkler Bock i Weizenbock.



Koźlak Jesienny

Współcześnie koźlak warzony jest przy zastosowaniu dolnej fermentacji. Jednak koźlak jesienny to styl piwa kontynuujący najstarszą tradycję warzenia koźlaka jako piwa górnej fermentacji. Popularny jest przede wszystkim w Holandii, dlatego używa się także nazwy "koźlak holenderski". Piwo to charakteryzuje się dużą zawartością ekstraktu, jest treściwe i posiada umiarkowane wysycenie. Barwa oscyluje między różnymi odcieniami bursztynu.



Koźlak Lodowy

niem. Eisbock

Ciemna, mocna odmiana stylu Doppelbock. Piwa Eisbock (lodowy koźlak) produkuje się przez zamrożenie piwa Doppelbock i następne usunięcie lodu w celu zwiększenia zawartości alkoholu. Gama kolorów obejmuje ciemnobursztynowe i niemal czarne barwy.



Koźlak Majowy/Jasny Koźlak

niem. Maibock/Helles Bock

Dwie spokrewnione niemieckie odmiany stylu kożlak. Mają słodowy profil, jednak o zazwyczaj nieco bardziej chmielowym charakterze niż standardowy Bock. Ich kolor może być słomkowy, złoty lub jasnobrązowy.



Koźlak Podwójny

niem. Doppelbock

Ekstra mocne, gładkie piwo ciemne o dużej treściwości i słodkawym smaku. Tak jak w przypadku bocka, posiada niewielką chmielowość i występuje w bursztynowych i brązowych barwach.



Koźlak Pszeniczny

niem. Weizenbock

Mocniejsze niż inne pszeniczne style ciemne piwo o dużej treściwości i słodowym profilu.

Alk. 6,2-7,5%

Zob. też: Koźlak, Doppelbock i Dunkler Bock



Kremowe Ale

ang. Cream Ale

Łagodne, lekkie piwa typu ale o nienachalnej goryczce. Produkowane są w procesie fermentacji (górnej lub dolnej) w ciepłych temperaturach, ale leżakują w zimniejszych warunkach. Inną metodą ich produkcji jest wymieszanie piw górnej i dolnej fermentacji. Czasami zawierają dodatki, takie jak kukurydza czy ryż. Mają wysoki poziom wysycenia CO2.

Alk. 4,5-7%



Kristalweizen

Cierpkie, lekkie piwo pszeniczne z nutami banana, goździków i przypraw. Piwa Kristalweizen mają niski poziom chmielenia i są często filtrowane i pasteryzowane w celu uzyskania przejrzystej wersji bardziej tradycyjnego stylu Weizenbier. Ich poziom wysycenia jest często wysoki, natomiast gama barw obejmuje jasnożółte, żółte i pomarańczowe kolory. Piwo często serwuje się z kawałkiem cytryny.

Alk. 4,5-5,8%



Kwas Chlebowy

ang. Kvass

Przypominający piwo napój o niskiej zawartości alkoholu, produkowany z fermentowanego chleba żytniego. Barwa trunku zależy od koloru użytego chleba. Istnieje wiele odmian kwasu chlebowego, do wielu z których dodaje się dla smaku owoce lub zioła, nadając mu zróżnicowene smaki i aromaty. Ten niekiedy słodki napój występuje głównie w krajach nadbałtyckich.

Alk. 0,5-2%



L




Lager Wiedeński

ang. Vienna Lager

Wywodzące się z Wiednia bursztynowo-czerwone lagery o słodowym profilu i co najwyżej średniej treściwości. W 1872 pojawiły się na niemieckim Oktoberfest i natychmiast zyskały dużą popularność. Ich generalnie zbalansowany smak zawiera nuty przypraw i słodkawe akcenty. Piwo określane jako Märzen (Marcowe) lub Oktoberfest zazwyczaj należą właśnie do stylu Lager Wiedeński.



Lambik (Lambic)

Wytrawne, ostre w smaku i często nieprzewidywalne w charakterze piwa, produkowane w promieniu 10 km. od Brukseli w dolinie rzeki Senne. Walory smakowe poszczególnych partii często się różnią ze względu na zastosowanie dzikich drożdży. Innym nietypowym rozwiązaniem jest użycie "starego", trzyletniego chmielu, który traci na intensywności smaku, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości antyseptycznych - najważniejszej jego cechy przy warzeniu piw stylu lambic. Proces produkcji odchodzi od ogólnie uznanych norm na etapie fermentacji, gdy brzeczka jest przelewana do płaskich, otwartych kadzi. W rezultacie, dzięki otwartym oknom browaru, dzikie drożdże z powietrza uzyskują dostęp do piwa i następuje jego fermentacja. Następnie jest ono przelewane do drewnianych beczek, gdzie pozostaje nawet na kilkuletnie dojrzewanie. Piwa tego stylu zawierają też ok. 30% niesłowodanej pszenicy.

Zob. też: Lambik Owocowy.



Lambik Owocowy

Zgodnie z tradycją owocowe odmiany piwa lambic produkuje się tylko w dolinie rzeki Senne, w promieniu 10 km. od Brukseli. Owoce (tradycyjnie wiśnie i maliny) dodaje się podczas fermentacji lub dojrzewania piwa, aby umożliwić im reakcję z drożdżami. Stosuje się także inne owoce, takie jak brzoskwinie, czarną porzeczkę czy winogrona.

Zob. też: Lambik



Lodowy Cydr/Perry

Lodowy cydr/perry (ice cider/perry) to tradycyjne napoje produkowane z jabłek zbieranych w czasie mrozu, dzięki czemu sok jest bardziej skoncentrowany w owocach. Następująca po tym fermentacja przebiega normalnie.



M




Marcowe

niem. Märzen/Oktoberfest

Bursztynowy, słodowy w charakterze lager średniej treściwości. Oktoberfest to nazwa słynnego niemieckiego festiwalu piwa, odbywającego się od 1810 roku. Od niego pochodzi nazwa stylu, który serwowany jest tam nieprzerwanie od 1818 roku. Oryginalne piwa festiwalowe zwano Märzen (Marcowe) - od miesiąca, w którym je warzono - i niektóre browary używają właśnie tej nazwy. Dzięki warzeniu w marcu piwa mogły powoli dofermentowywać, aż były gotowe wczesną jesienią. Tradycyjnie piwa były ciemne w kolorze, jednak w 1872 popularność zyskał bursztynowo-czerwony lager wiedeński, od którego pochodzi obecna barwa piw Oktoberfest.

Zob. też: Vienna Lager



Miód pitny

ang. Mead/Braggot

Wino miodowe o intensywnym smaku, często wzmocnionym dodatkami takimi jak owoce i zboża. Miód pitny z dodatkiem zbóż zwany jest Braggot.



Mleczny/Słodki Stout

ang. Milk/Sweet Stout

Piwa stylu sweet stout, zwane też milk stout (mleczny stout) stanowią bardziej aksamitną i słodszą odmianę typowego stouta. Charakteryzują się mniej intensywnym palonym smakiem i niższym poziomem chmielowej goryczki. Produkuje się je z dodatkiem laktozy, która nie fermentuje: dzięki temu piwo zachowuje więcej słodyczy. Występuje w kolorach od ciemnobursztynowego do czarnego.

Alk. 2,5-4%



Monachijskie Ciemne

niem. Munich Dunkel Lager

Słodowe w charakterze, średnio treściwe ciemne lagery. Umiarkowana goryczka dobrze współgra tu z wyraźnymi w smaku i aromacie słodkimi nutami orzechów i czekolady.



Monachijskie Jasne

niem. Munich Helles Lager

Lekki, złocisty i dobrze chmielony lager z regionu Monachium. Podobny w charakterystyce do stylu Dortmunder, jest jednak mniej treściwy. Piwo jest gładkie oraz - pomimo nut chmielowych - niezbyt goryczkowe.



N




Niemiecki Pilsner

ang. German Pilsner

Jasne lagery z Niemiec o chmielowym charakterze, spokrewnione z czeskim pilsem. W Niemczech pilsnery dzieli się na północne i południowe odmiany. Obie są zazwyczaj mocniej chmielone niż czeskie odpowiedniki i mają lżejszy charakter oraz wytrawny finisz.



P




Perry

Perry nie jest piwem, a napojem alkoholowym, otrzymanym z przefermentowanych gruszek.



Piwo Bursztynowe

ang. Polish Amber Lager

Słodowy lager o lekkiej lub średniej treściwości. Piwo bursztynowe to polska interpretacja bursztynowego Märzen, Oktoberfest i lagera wiedeńskiego. Te oryginalne style są słynne ze względu na Oktoberfest w Niemczech. Odmiany tego stylu produkowane w Polsce wywodzą się od tradycyjnych piw festiwalowych i w wielu przypadkach zachowały ich bursztynowy kolor.

Alk. 6-7%



Piwo Ciemne

ang. Polish Dark Lager

Ciemny, gładki lager o średniej mocy. Na ogół są to piwa dość słodowe lecz wciąż dobrze wyważone. Polscy piwowarzy mają tendencję do warzenia zdecydowanie słodszych odmian, które niekiedy posiadają bardzo wysoką zawartość alkoholu jak na ten styl.

Alk. 5,5-7%




Piwo Czekoladowe

ang. Chocolate Beer

Definicja piwa czekoladowego może być nieco myląca. Dla naszej definicji jest to piwo, które produkuje się z czekolady lub proszku kakaowego. Browarnicy preferują niskotłuszczowe kakao, ponieważ tłuszcz zawarty czekoladzie może powodować trudności podczas produkcji piwa.
Inną grupę stanowią piwa, jak np. stout czy porter, które "smakują" czekoladowo, jednak w ich produkcji w ogóle nie używa się tego składnika. Owe nuty smakowe pochodzą od ciemnego, palonego jęczmienia. Warto także wspomnieć o rodzaju słodu jęczmiennego zwanym słodem czekoladowym, którego nazwa jednak nawiązuje tylko do jego ciemnoczekoladowego koloru, gdyż nie nadaje on typowo czekoladowego smaku.



Piwo Grodziskie

Tradycyjne, wędzone piwo pszeniczne górnej fermentacji, posiadające lekką goryczkę chmielową. Z początku piwo tego oryginalnego stylu było warzone w Grodzisku koło Poznania. Został on opracowany na podstawie stylu zwanego Grätzer (niemiecka nazwa Grodziska) i był bardzo popularny w północnych Niemczech. W latach 1929 -1993 piwo było prawnie chronione jako produkt regionalny. Stylowi udało się przetrwać hostiryczną zmianę w kierunku dolnej fermentacji. Ostatni browar, który nadal produkował grodziskie w latach 90-tych, został zamknięty przez Lecha z przyczyn ekonomicznych. W ostatnich czasach, dzięki działaniom niektórych mniejszych polskich browarów, podejmuje się próby reaktywowania stylu.

Alk. 3-5%



Piwo Jasne Lekkie

ang. Polish Pale Light Lager

Przejrzysty lager o niewielkiej mocy, czystym smaku i lekkiej treściwości. Te piwa są orzeźwiające i niekiedy dość wytrawne, ale posiadają tylko minimalną chmielowość i nikły słodowy smak. Gama kolorów obejmuje barwy od bardzo bladych do ciemnego brązu. Poziom karbonizacji jest wysoki i często sztucznie otrzymany.

Alk. 3-4%.



Piwo Jasne Mocne

ang. Polish Pale Strong Lager

Mocne, jasne lagery. Te relatywnie rześkie piwa mogą posiadać w pewnym stopniu chmielowy, jednak na ogół bardziej słodowy smak. Jasne mocne są często nieco słodsze w smaku od ich słabszych odpowiedników - jasnych pełnych. Zakres ich kolorów obejmuje barwy od bardzo jasnej do ciemnego brązu, jednak wiele przykładów posiada nieco ciemniejsze, bursztynowe zabarwienie. Wysycenie CO2 jest na wysokim poziomie i często pochodzi z dodatkowego procesu karbonizacji. Lepszymi przykładami jasnego mocnego wydają się być te pochodzące z mniejszych i regionalnych browarów, w których są one nadal warzone według tradycyjnych metod produkcji piwa (poza nowoczesnymi browarami masowej produkcji). Także w przypadku tego stylu niepasteryzowane i niefiltrowane odmiany mogą zachowywać w butelce mętny osad.

Alk. 6-9%



Piwo Jasne Pełne

ang. Polish Pale Full Lager

Jasny lager o czystym, gładkim charakterze i niemałej mocy. Piwa te są zwykle rześkie i dość wytrawne, ale mają mało intensywne nuty chmielowe i niewiele słodowego smaku. Charakteryzują się niewielką treściwością i kolorem od bardzo bladego do ciemnego brązu. Poziom karbonizacji jest wysoki i często sztucznie otrzymany. Wiele z najbardziej popularnych, masowo produkowanych marek lagerów należy właśnie do tej kategorii. Lepsze piwa tego stylu są często warzone według tradycyjnych metod produkcji (poza nowoczesnymi browarami masowej produkcji). W niektórych niepasteryzowanych i niefiltrowanych wariantach można dostrzec unoszący się mętny osad.

Alk. 4-6%



Piwo Miodowe

ang. Polish Honey Beer

Piwo o smaku i zapachu miodu. Tradycyjne piwo miodowe wytwarza się przez dodanie tego składnika bezpośrednio podczas fermentacji. Pożądana jest jedynie niewielka ilość miodu (około 2-10% wszystkich składników), gdyż zbyt dużo zwiększy czas fermentacji i uzyska się piwo o charakterze pitnego miodu. Piwa miodowe ostatnio zyskały na popularności w Polsce.

Piwa o różnej zawartości alkoholu



Piwo Owocowe & Smakowe

ang. Polish Fruit & Flavoured Beer

Piwa górnej lub dolnej fermentacji o smaku owocowym. Tradycja dodawania owoców do piwa liczy sobie już wiele stuleci. Treściwość, kolor, chmielowość i moc piwa mogą być różne w zależności od rodzaju użytych owoców. W ostatnich czasach, odzwierciedlając rosnące zainteresowanie owocowym piwem, wiele polskich browarów rozszerzyło swój asortyment poprzez eksperymentowanie z nowymi i egzotycznymi smakami, m.in. śliwek, wiśni, jagód, malin i wielu innych.

Piwa o różnej zawartości alkoholu



Piwo Parowe

ang. California Common/Steam Beer

Styl piwa pochodzący z XVIII-sto wiecznej Kalifornii. Wyodrębnił się, gdy nie mając dostępu do lodówek, browarnicy zaczęli eksperymentować fermentując drożdże lagerowe w cieplejszych temperaturach. W efekcie powstała hybryda mająca krągły, zbalansowany charakter lagerów, połączony z bardziej intensywną owocowością piw typu ale.



Piwo Pszeniczne

ang. Wheat Beer

Piwa pszeniczne produkowane są z jęczmienia słodowego (podobnie jak inne piwa), ale posiadają również część słodu pszenicznego. Piwa wytworzonego wyłącznie ze słodu pszenicznego (bez jęczmienia) nie udałoby się wyprodukować, ponieważ składniki z ziarna pszenicy nie byłyby w stanie przetworzyć skrobię w cukier. Piwa pszeniczne są często mętne i mają kolor żółty lub pomarańczowy. Doszukać się w nich można smaków śliwki, jabłka i banana, a także posmaku wanilii. Piwa pszeniczne, które produkuje obecnie coraz więcej browarów, zazwyczaj bardzo dobrze gaszą pragnienie.

Piwa o różnej zawartości alkoholu



Piwo Szampańskie

ang. Bière de Champagne/Bière Brut

Piwa szampańskie produkuje się à la méthode originale - techniką normalnie związaną z szampanem. Fermentacja wtórna odbywa się podczas kilkumiesięcznego leżakowania (fr. sûr lie). Efekt końcowy to piwo o mniejszych i bardziej delikatnych bąbelkach CO2 - przypominających te z szampana - oraz smaku i charakterze piwa.



Piwo Trapistów

fr. Trappiste

Relatywnie mocne piwa dojrzewające w butelkach, produkowane w klasztorach trapistów. Na świecie istnieje około 150 męskich oraz żeńskich zakonów trapistów, z czego w około 16 przygotowuje się różne produkty sygnowane ich marką. Siedem z nich obecnie produkuje piwo, z czego sześć znajduje się w Belgii (Archel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle i Westyleteren), a jeden w Holandii (La Trappe). Wszystkie piwa tego stylu posiadają widoczny osad drożdżowy, który nadaje im nieco kwaśny smak. W celu wpłynięcia zarówno na smak, charakter, jak i zawartość alkoholu czasem sięga się po cukier kandyzowany. Wewnątrz grupy piw trapistów można rozróżnić kilka podkategorii: Single to zazwyczaj bardzo słodowe trunki dostępne w klasztorach; Dubel są mocniejsze, bardziej chmielone i treściwe; Tripel to jasne lub bursztynowe piwa o wytrawnym, kwaskowym smaku.



Porter Bałtycki/Imperialny

ang. Baltic/Imperial Porter

Tradycyjnie mocne, często słodkie piwa dolnej fermentacji. Zazwyczaj są one klasyfikowane jako lager z definicji, ale istnieje wiele przykładów piw górnej fermentacji. Portery bałtyckie i imperialne są spokrewnione z imperialnymi stoutami, ale mają nieco mniej palony charakter. Styl ten był i jest w Polsce stosunkowo popularny.

Alk. 7-9,5%



Premium Lager

Premium lager to styl słodowych, wyraźnie chmielowych lagerów klasyfikowanych pomiędzy jasnym pełnym i pilsnerem. Gama kolorów zaczyna się na dość jasnych i dochodzi nawet do głębokiego brązu. Leżakowanie piwa może trwać nawet 4-6 tygodni. Od powszechnych piw pale lager premium lager różni się większą mocą i mniej agresywną karbonizacją (wysyceniem).

Alk. 4,5-5,5%



Q




Quadrupel/Abt

Quadrupel (Quad) i Abt to odrębne style z rodziny piw klasztornych (trapistów). Piwa Quadrupel są jasne i delikatne, o brzoskwiniowych nutach smakowych. Styl Abt jest ciemniejszy i posiada bogatszy smak z głębokimi owocowymi nutami i bardziej drożdżowym charakterem. W obu poziom chmielowości jest niewielki. Pierwszy z nich został opracowany w klasztorach La Trappe; natomiast nazwa Abt pierwotnie odnosiła się do piwa Westvleteren - późniejszego St. Barnardus. Piwa obu stylów dojrzewają w butelkach.

Alk. 10%+

Zob. też Piwo Trapistów



R




Roggenbier

Piwo produkowane z żytniego słodu. Jest to nietypowy styl, gdyż może występować zarówno jako piwo górnej, jak i dolnej fermentacji. Żyto stanowi około 25% całego zasypu. Powstałe piwo jest cierpkie i ostre w smaku, posiada owocowe akcenty i wytrawny finisz. Można spotkać zarówno filtrowane, jak i niefiltrowane odmiany.

Alk. 6,2-7,5%



Rosyjski Stout Imperialny

ang. Russian Imperial Stout

Mocno chmielony, goryczkowy stout o dużej mocy. Pierwotnie opracowany w celu eksportu (w rejon Bałtyku), jest bardzo ciemnym piwem o niemal smolistej konsystencji. Dzięki ciemnym, palonym słodom posiada bogaty smak z lekko owocowymi, kwaskowatymi, a nawet mlecznymi akcentami. Niektórzy browarnicy zalecają minimum dwuletni okres leżakowania, aby pozwolić piwu się rozwinąć.

Alk. 7-11,5%



S




Sahti

Tradycyjne piwo górnej fermentacji pochodzące z Finlandii. Do jego produkcji tradycyjnie używa się drożdży piekarnianych (choć obecnie także browarniczych) oraz różnych zbóż, takich jak: żyto, jęczmień, pszenica i owies. Nie zawsze natomiast dodaje się chmiel. W smaku to mętne piwo posiada charakterystyczne dla piw pszenicznych bananowe nuty.

Alk. 7-8%



Saison

ang. Saison/Farmhouse Ale

Piwa stylu Saison były oryginalnie warzone sezonowo w okresie letnim jako orzeźwiające ale. Zazwyczaj o pomarańczowym kolorze, trunki te mają niską do średniej treściwość i są mocno chmielone. Dzięki mocnemu wysyceniu CO2 na powierzchni tworzy się obfita czapa. W smaku dominują rześkie i ostre "przyprawowe" nuty oraz akcenty słodów karmelowych, a całość okraszona jest zapachem owoców. Dodatek takich przypraw i ziół jak skórka pomarańczowa czy lukrecja nadaje piwu złożony, owocowo-cytrusowy charakter.

Alk. 5,5-7,5%



Sake

Niemal przezroczyste piwo robione z fermentowanego ryżu. Inne składniki to słód, drożdże i woda. Nie jest wysycone CO2 i w smaku bardziej przypomina wino niż piwo. Pierwszy raz uwarzono je ponad 1000 lat temu w Japonii.

Alk. 14-17%



Schwarzbier

Średnio mocne, ciemne piwa dolnej fermentacji. Schwarzbier to krągły lager o zbalansowanym smaku. Goryczka jest na niskim poziomie i na pierwszy plan wysuwają się gładkie, słodowe, lekko słodkie akcenty. Piwo ma kolor ciemnobrązowy lub czarny.

Alk. 4-6%



Stout Eksportowy

ang. Foreign Export Stout

Mocny stout warzony przy wyjątkowo dużym udziale chmielu wraz z innymi naturalnymi konserwantami, w celu zabezpieczenia eksportowanego piwa przed zepsuciem podczas długich podróży. Piwa te są często słodsze niż standardowy stout, o nieco mniej solidnej treściwości niż imperial stout. Foreign export stout jest nadal popularny w krajach, do których oryginalnie trafiał z Wielkiej Brytanii, takich jak Jamajka czy Sri Lanka. Powstają tam regionalne odmiany są często nieco słodsze od brytyjskich.

Alk. 6-8%



Stout Owsiany

ang. Oatmeal Stout

Stouty owsiane (ang. Oatmeal Stout) są odmianą stylu Sweet Stout. Zboże to dodaje się dla zwiększenia treściwości i słodyczy. Te aksamitne piwa mają lekko orzechowy smak z nutami kawowymi, czekoladowymi i innymi palonymi akcentami. Są mocniejsze i bardziej goryczkowe niż piwa stylu Sweet/Milk Stout, jednak w obu przypadkach czasem podczas procesu produkcji dodaje się laktozę, nadającą piwu bardziej słodki smak.

Alk. 4-7%



Szkockie Ale

ang. Scottish Ale

Ciemne, treściwe i wyraźnie słodowe piwa górnej fermentacji wywodzące się ze Szkocji. Ich słodkawy profil zawiera wędzone nuty, pochodzące ze słodu wędzonego w torfowym dymie. W ostatnich latach można zaobserwować powrót nazw zawierających kategorie "shillings" (np. 60/-, 70/-, 80/-, 90/-), stosowane niegdyś do określania ceny piwa. Mimo swojego rozwiniętego charakteru nie są tak bogate smakowo ani tak mocne jak Scotch Ale.

Alk. 3-5,5%



Szkockie Ale/Wee Heavy

ang. Scotch Ale/Wee Heavy

Mocne, treściwe piwo górnej fermentacji pierwszy raz uwarzone w XIX wielu w szkockim Edynburgu. Scotch Ale to styl o intensywnym smaku i aromacie. Bogate nuty słodowe, często pochodzące z palonego i jasnego słodu, są tutaj balansowane dużą dawką chmielu. Szkockie odmiany charakteryzują się niższą od amerykańskich zawartością alkoholu. Piwa Wee Heavy niekiedy określa się mianem 90/- (w nawiązaniu to ich historycznej ceny w szylingach) i można je traktować jako podkategorię Scottish Ale.

Alk. 5,8-8%



Szkockie Lekkie Ale

ang. Scotch Light Ale

Lekkie piwa górnej fermentacji o małej mocy i delikatnie słodowym charakterze. W ich smaku i aromacie obecne są tylko minimalne nuty chmielowe. Scotch Light (lekkie) Ale, czasem nazywane 60/- (w nawiązaniu do jego historycznej ceny w szylingach), można traktować jako podkategorię Scottish Ale. Gama kolorów zaczyna się na bursztynowym a kończy na ciemnym brązie.

Alk. 2,5-3,5%



T




Tripel

Tripel to styl jasnych, mocnych i wysoko chmielonych piw ale w stylu klasztornym. Oprócz goryczki chmielowej posiadają one wyraźną drożdżowość, akcentowaną przez brak bogatych ciemnych słodów w zasypie.

Zob. też: Trappist



W




Wędzone/Rauchbier

Specyficzny styl wędzonych lagerów wywodzący się z Bambergu w Niemczech. Charakterystyczny lekko wędzony smak pochodzi od słodu wędzonego nad drewnem bukowym. Otrzymane piwo jest gładkie, słodowe, z delikatnymi nutami owocowymi.



Winter Warmer

Mocne, treściwe piwa ciemne o słodowym charakterze i bogatym smaku. Winter Warmer (w wolnym tłumaczeniu "Zimowy Ogrzewacz") jest zazwyczaj sezonowo warzony jako rozgrzewający alkoholem trunek na zimę. Może mieć bursztynowo-brązowy, ale też niemal czarny kolor. Są to zazwyczaj słodkawe, krągłe piwa o niskim poziomie goryczki.

Alk. 5-8%



Witbier

Orzeźwiające piwo jasne warzone z niesłodowanej pszenicy, owsa i jasnego słodu jęczmiennego. Niesłodowana pszenica nadaje mu większą treściwość, która mimo to pozostaje lekka lub średnia. W smaku piwa udział mają przyprawy, takie jak Curacao, skórka pomarańczowa czy kolendra. Wpływają one także na wysoką trwałość piany. Dzięki użytym drożdżom Witbier jest mętne i posiada kwaskowe akcenty. Niekiedy do piwa dodaje się owies, który nadaje mu większą gładkość. Witbier zazwyczaj dojrzewa w butelkach.

Alk. 4-5%



Ż




Żytnie Ale

ang. Rye Beer

Żyto jest trudnym w użyciu składnikiem w piwowarstwie, dlatego na ogół dodaje się je tylko w niewielkich ilościach. Zboże to przyczynia się do nieco ostrzejszego smaku piwa oraz sprzyja formowaniu się pienistej czapy.



made by Inventcom | BEERPUBS.PL © Copyright 2012 - 2016