Piwo

Rodzaje piwa

 

Istnieją dwa główne rodzaje piwa - dolnej fermentacji (lagery) oraz górnej fermentacji (ale).

 

Lagery

Podczas fermentacji drożdże lagerowe skupiają się przy dnie zbiornika fermentacyjnego (dolna fermentacja). Sam proces odbywa się w niższych temperaturach (5 do 13°C) niż dla piw typu ale oraz zajmuje więcej czasu. Ze względów higienicznych zbiorniki fermentacyjne są na ogół zamknięte, a ich dno ma często kształt stożka, w którym zbierają się drożdże. Po fermentacji lagery leżakują, aby dojrzeć. Proces ten odbywa się w temperaturze od zera do 7°C i może trwać kilka miesięcy, a nawet lat.

 

 

 

 
FAKT BEERPUBS

Nazwa lager pochodzi od niemieckiego czasownika lagern, który znaczy "przechowywać".

 

 

 

FAKT BEERPUBS

Rodzaj drożdży determinuje, czy dane piwo to lager czy ale. Drożdże lagerowe fermentują na dnie zbiornika, natomiast drożdże piw ale - na jego powierzchni.
 

Ale

Ale to piwa, przy produkcji których drożdże zbierają się przy powierzchni zbiornika fermentacyjnego (górna fermentacja), który w tradycyjnych browarach jest otwarty. W trakcie procesu powstaje drożdżowa piana, która po zakończeniu fermentacji układa się w skorupowatą powłokę, stanowiącą naturalną ochronę przed dostępem powietrza. Piwa ale fermentują w temperaturach dużo wyższych od lagerów - od 15 do nawet 25°C. Dlatego właśnie fermentacja jest szybka i intensywna, w większości przypadków zajmując od jednego do ośmiu dni. Drożdże górnej fermentacji zapewniają piwu bogate, owocowe nuty smakowe. Po fermentacji, a jeszcze przed opuszczeniem browaru, piwo zostaje odstawione na krótki czas (kilka dni lub tygodni), aby dojrzało w temperaturze od 4 do 13°.

 

 

 

Co to wszystko znaczy?

Różnice w procesach produkcji lagerów i piw ale skutkują otrzymaniem wyraźnie różnych produktów. Lagery to zazwyczaj piwa o czystym, rześkim charakterze oraz mniej intensywnym smaku i aromacie. Drożdże lagerowe często pozostawiają w ustach mniej słodyczy i smaku niż w przypadku piw typu ale.

Lagery serwuje się schłodzone, podczas gdy piwa ale, ze swoim bardziej złożonym charakterem oraz intensywnym aromatem i smakiem, niekiedy podawane są w temperaturze zbliżonej do pokojowej. Istnieją też odmiany piw łączące techniki należące do obu metod produkcji, jednak także je klasyfikuje się na podstawie rodzaju zastosowanych do fermentacji drożdży.

 

 

Jak sprawdzić, czy moje piwo to lager czy ale?

 

Czasami rozróżnienie pomiędży lagerem i ale nie jest łatwe, gdyż taka informacja nie zawsze znajduje się na etykiecie. Dzięki BEERPUBS zawsze możesz sprawdzić rodzaj swojego piwa oraz inne szczegóły, jak np. jego styl, moc i informacje na temat browaru, który je produkuje.

 

Możesz dowiedzieć się jeszcze więcej na temat piwa, które pijesz!

 

 

 

Dlaczego na BEERPUBS jest aż osiem rodzajów piwa?

 

Technicznie rzecz ujmując, istnieją tylko dwa rodzaje piwa. Jednak aby uprościć wyszukiwanie na BEERPUBS, określiliśmy osiem ogólnych kategorii. Są one szczególnie przydatne w sytuacji, gdy nie będziesz mieć pewności co do konkretnego stylu, którego szukasz.

 

 

Osiem rodzajów piwa z wyszukiwarki BEERPUBS to:




Bez-/Niskoalkoholowe

Bardzo nisko- lub bezalkoholowe piwa warzone w dowolnym stylu.

Zawartość alkoholu < 1%



Inne (nie piwo)

Inne napoje alkoholowe.



Piwa Ciemne Mocne (Porter/Stout)

ang. Stout/Porter

Stout i porter to spokrewnione ze sobą style ciemnego piwa. Wszystkie stouty i portery to ciemne, pełne charakteru piwa, które mogą być słodkie lub wytrawne. Grupa ta obejmuje zarówno lekkie, przejrzyste piwa, jak i gęste trunki o nieprzeniknionym kolorze.



Piwo Dolnej Fermentacji (Lager)

ang. Lager

Lagery to piwa dolnej fermentacji o na ogół rześkim, czystym smaku. Termin lager pochodzi od niemieckiego lagern, które oznacza "przechowywać" - nawiązuje to do dłuższego czasu, jaki lagery spędzają w chłodni. Piwa te produkowane są z drożdży lagerowych, które fermentują w niższych temperaturach, dając piwo o czystym, niezakłóconym smaku. Ma ono na ogół mniejszą treściwość i mniej owocowy aromat niż piwa górnej fermentacji. Lager odpowiedniej mocy i po umiejętnie przeprowadzonym procesie dojrzewania może być doskonałym piwem. W ciągu ostatnich 100 lat piwa te stały się dominującym rodzajem piwa na świecie.



Piwo Górnej Fermentacji (Ale)

ang. Ale

Piwa te są produkowane z drożdży, które unoszą się na powierzchni w trakcie fermentacji. Drożdże piw typu ale pracują w wyższych temperaturach niż drożdże lagerowe i produkują bogatszy, owocowy smak i aromat. Przed wzrostem popularności i późniejszą dominacją  lagerów w XX wieku piwa typu ale były najpopularniejszym stylem na świecie.



Piwo Miodowe

Piwo o smaku i aromacie miodu. Jest on popularnym dodatkiem wśród piwowarów, ponieważ zapewnia różnorodne smaki i aromaty, zwiększające złożoność i charakter piwa. Miód zawiera całą grupę cukrów, a także organizmy żywe - takie jak drożdże i bakterie - oraz enzymy. Może być on dodany bezpośrednio do piwa, w którym może fermentować nawet 8 tygodni. Ilość dodawanego miodu to tylko około 2-10% ogółu składników. Stosowanych może być wiele rodzajów miodu, w zależności od pożądanego smaku i charakteru piwa.

Piwa te mają różną zawartość alkoholu.



Piwo Owocowe & Smakowe

Piwa górnej lub dolnej fermentacji o smaku owocowym. Tradycja dodawania owoców do piwa liczy sobie już wiele stuleci. Treściwość, kolor, charakter chmielu i moc piwa mogą być różne w zależności od rodzaju użytych owoców. Tradycyjnie piwa owocowe wywodzi się z belgijskich piw typu lambic. W ostatnich czasach, odzwierciedlając rosnące zainteresowanie owocowym piwem, wiele polskich browarów rozszerzyło swój asortyment poprzez eksperymentowanie z nowymi i egzotycznymi smakami, m.in. śliwek, wiśni, jagód, malin i wielu innych.

Piwa te mają różną zawartość alkoholu.



Pszeniczne

Piwa pszeniczne, podobnie jak inne piwa, produkowane są z jęczmienia słodowego, ale posiadają również część słodu pszenicznego. Piwa wytworzonego wyłącznie ze słodu pszenicznego (bez jęczmienia) nie udałoby się wyprodukować, ponieważ składniki z ziarna pszenicy nie byłyby w stanie przetworzyć skrobię w cukier. Piwa pszeniczne są często mętne i mają kolor żółty lub pomarańczowy. Można się w nich doszukać smaków śliwki, jabłka i banana, a także posmaku wanilii. Piwa pszeniczne, które produkuje obecnie coraz więcej browarów, zazwyczaj bardzo dobrze gaszą pragnienie. Mają niską lub średnią treściwość i, dzięki pszenicy, rześki charakter, często okraszony kwaskową nutą. Mogą zawierać niewielką ilość chmielowych akcentów, jednak generalnie goryczka jest na niskim poziomie.

Są to piwa o różnej zawartości alkoholu.



made by Inventcom | BEERPUBS.PL © Copyright 2012 - 2016