Piwo w Polsce

Historia Polskiego Piwa

 

 

Tradycja warzenia piwa w Polsce sięga czasów średniowiecza, kiedy to nawet sam Bolesław Chrobry został nazwany przez jednego z niemieckich kronikarzy "piwoszem". Po stuleciach zmiennej popularności trunku na naszych ziemiach dopiero w XIX wieku rozpoczęła się przemysłowa produkcja na bardziej masową skalę. W tym okresie zaczęto sięgać po receptury, techniki oraz sprzęt stosowane za granicą, szczególnie w Wielkiej Brytanii i Niemczech.

 

Pierwszym współczesnym stylem piwa, który zadomowił się w Polsce był importowany z Wielkiej Brytanii i wkrótce produkowany w nowych polskich browarach porter. Po następnych kilkudziesięciu latach w Europie zaczęły się popularyzować techniki dolnofermentacyje, co doprowadziło także u nas do rozpowszechnienia jasnych lagerów (wywodzących się z Czech, Niemiec i Austrii). Od tego także okresu można mówić o początkach niezwykle w Polsce popularnego piwa jasnego pełnego.

 

Mimo utrzymania dominującej pozycji na rynku przez jasnego lagera, porter także przetrwał i nadal pozostaje polularny. Większość stylów w Polsce łączy w sobie elementy piw z Czech, Niemiec i Wielkiej Brytanii, jednak polskim browarnikom na przestrzeni wieków udało się także opracować oryginalne receptury piw, z których wspomnieć warto o grodziskim. 

 

 

 

 

FAKT BEERPUBS

Obecnie istnieje w Polsce ponad 80 browarów (wliczając browary restauracyjne), z których większość wciąż posiada nazwę związaną z miastem, w którym powstały.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rynek piwa systematycznie rósł aż do wybuchu I Wojny Światowej. Bezpośrednio po jej zakończeniu nastąpiła jego zapaść, a liczba browarów spadła o ponad połowę. Dopiero pod koniec lat 20-tych produkcja zaczęła powoli rosnąć. W 1939 roku w kraju było 137 browarów, jednak nadejście II Wojny zadało branży kolejny cios.

 

Po 1945 roku wszystkie browary znacjonalizowano. Dzięki wprowadzeniu w nich wielu usprawnień do roku 1950 rosnąca produkcja osiągnąła poziom 3 milionów hektolitrów rocznie. Kilkadziesiąt lat później, w 1992 roku wyprodukowano 14,2 mln, a w 2009 już 36,9 mln hektolitrów piwa rocznie.

 

Upadek komunizmu w 1989 i rozwój gospodarki wolnorynkowej umożliwiły międzynarodowym korporacjom wkroczenie do Polski. W trakcie okresu konsolidacji rynku, który w konsekwencji nastąpił, niektóre większe krajowe browary zostały przejęte przez światowych gigantów.

 

Od 1990 wiele małych browarów zostało zamkniętych. Przyczyną najczęściej bywały trudności finansowe w nowej rzeczywistości rynkowej lub przeniesienie produkcji  gdzie indziej po wcześniejszym wykupieniu browaru przez jedną z większych firm.

 

 

 

made by Inventcom | BEERPUBS.PL © Copyright 2012 - 2016