Piwo

Składniki

 

Każdy rodzaj piwa produkuje się z czterech bazowych produktów: jęczmienia, drożdży, chmielu i wody. Każdy z nich wpływa na charakter i jakość piwa.

 

 

Jęczmień

Jęczmień dostarcza cukier, z którego wytwarza się alkohol. Kluczowe jest zesłodowanie ziarna, dzięki czemu skrobia w nim zawarta przekształca się w rozkładalne przez drożdże cukry. Drożdże następnie rozkładają je na alkohol. Jęczmień nadaje piwu smak, słodycz, charakter i kolor. Ciemne piwa produkuje się z ciemniejszych słodów, a jasne z jaśniejszych. Ciemna barwa słodu zależy od intensywności i czasu jego palenia.

 
FAKT BEERPUBS

Świeżo zebrany jęczmień nie nadaje się do produkcji piwa. Niezbędne jest jego zesłodowanie.

 

barley

FAKT BEERPUBS

Drożdże są grzybami.

barley

 

Drożdże

Drożdże to kluczowe dla wyrobu piwa organizmy, które przefermentowują cukry na alkohol i dwutlenek węgla. Własne zapasy drożdży każdego browaru zapewniają danym piwom unikalny smak. Istnieje wiele rodzajów (szczepów) drożdży browarniczych. Wielu browarników strzeże swoich zasobów drożdży, aby zachować indywidualny charakter swoich piw.

 

 

Chmiel

Chmiel jest bardzo istotny ze względu na jego wpływ na smak i aromat piwa. Istnieje wiele odmian chmielu, różniących się smakiem i aromatem. Można je dodawać na początku, w trakcie lub pod koniec warzenia. Dodając chmiel na początku warzenia, zazwyczaj zwiększymy poziom goryczki, natomiast dorzucając go pod koniec, osiągniemy bardziej intensywny aromat.

 

Chmiel nadaje piwu większą goryczkę, gdy żywice w nim zawarte ulegną przemianom podczas gotowania. Chmielowy, lub też kwiatowy, aromat pochodzi od olejków, które przetrwały gotowanie, a niekiedy także z dodatku chmielu po gotowaniu. W tradycyjnym procesie produkcji piw ale przed zamknięciem beczki (cask) wrzuca się do środka garść szyszek chmielowych. Jest to tzw. chmielenie na zimno. Z kolei przy tradycyjnym warzeniu lagerów wybraną ilość chmielu dodaje się niekiedy dopiero pod koniec gotowania (późne chmielenie).

 

Całe szyszki chmielowe zapewnią piwu bogatszy, bardziej złożony bukiet smakowy niż niekiedy stosowane chemiczne ekstrakty i esencje. Niestety wiele dużych browarów w celu obniżenia kosztów i zwiększenia wydajności stosuje takie rozwiązania.

 

 
FAKT BEERPUBS

Chmiel jest blisko spokrewniony z konopią indyjską - rośliną, z której otrzymuje się marihuanę.


 

Hops

 

 

 

FAKT BEERPUBS

Od 85 do 95% składu większości piw stanowi woda.

water

 

 

Woda

Nawet najlepsze piwa świata składają się głównie z wody, a jej charakterystyka wpływa na jakość piwa. Lokalizację niektórych browarów wybierano nieraz właśnie pod kątem dostępności wody odpowiedniej do produkcji piwa. Wiele z nich jest umiejscowionych przy naturalnych źródłach, aby móc z nich bezpośrednio czerpać świeżą wodę. Wymagania jej stawiane zależą od rodzaju produkowanego piwa, dla przykładu tradycyjne angielskie ale wymagają wody o wysokiej zawartości węgla, podczas gdy do piw typu pilsner używa się wody o niskiej jego zawartości.

 

 

Inne składniki

W skład piwa mogą także wchodzić inne składniki.

 

Niewartościowe składniki to te, do których stosowania browarnicy niekoniecznie się przyznają, jak na przykład tańsze rodzaje cukru i inne związki stosowane w celu obniżenia kosztów. Wymagający konsumenci na ogół nie popierają sięgania po takie metody, gdyż zazwyczaj obniżają one ogólną jakość piwa.

 

 
Wartościowe składniki to dodatki, dzięki którym możliwe jest stworzenie konkretnego rodzaju piwa. Należą do nich inne rodzaje zbóż (np. pszenica), a także bardziej egzotyczne składniki, jak np. wanilia, owoce, cynamon, miód, imbir i czekolada. Wszystkie je można zastosować w celu otrzymania konkretnego stylu bądź smaku piwa.

 

   

sugar

spices

 

 

 

 

 

 

made by Inventcom | BEERPUBS.PL © Copyright 2012 - 2016