Piwo

10 Wskazówek - Jak Oceniać Piwo

 

Ocenianie piwa jest proste, a z poniższymi wskazówkami stanie się jeszcze łatwiejsze.

 

 

1. Bądź sobą!


Smak jest subiektywną kwestią, dlatego nie kieruj się opiniami innych ani marketingowym banałem. Każdy ma inny gust i odmienne upodobania.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

2. Weź pod uwagę styl


Zanim przystąpisz do oceny, zastanów się nad tym, jakiego stylu piwo będziesz pić. Dzięki temu można z otwartym umysłem podejść do specyfiki danego piwa oraz więcej się o nim nauczyć. Nawet jeśli generalnie nie lubisz jakiegoś stylu, nie oznacza to, że nie będziesz w stanie ocenić niektórych jego przykładów wyżej od innych. Staraj się też unikać formułowania opinii na temat całego stylu po dokonaniu tylko jednej oceny; przykładowo poszczególne piwa stylu porter mogą się od siebie wyraźnie różnić.

 

 

 

 

 

 

3. Zadbaj o swoje zmysły


Może jeszcze tego nie wiesz, ale większość doznań smakowych pochodzi od węchu. Przy piciu piwa będziesz potrzebować kilku zmysłów: węchu, smaku oraz dotyku. Jeśli nie funkcjonują one bez zarzutu, nie będziesz w stanie bezbłędnie ocenić piwa. Na przykład jeśli masz katar lub zjedłeś(aś) coś, co wpływa na pracę kubków smakowych, ocena nie będzie miarodajna. W razie wątpliwości spróbuj danego piwa następnego dnia. Pamiętaj też, aby unikać oceniania piwa będąc pod wyraźnym wpływem alkoholu.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Nie pij z butelki


Może i to fajnie wygląda, ale przez wąską butelkę podczas picia aromat piwa nie dotrze do Twojego nosa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Używaj piwnego szkła


Niektórzy browarnicy zalecają stosowanie szkła określonego rodzaju, aby w pełni cieszyć się ich produktami. W wielu dobrych pubach podaje się piwo w odpowiednich dla niego kuflach, szklankach czy pokalach. Nie koncentruj się jednak na tym nadmiernie; dobrany rodzaj naczynia może wzmocnić doznania podczas picia, jednak nie zmieni ogólnego charakteru piwa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Unikaj palenia i dymu papierosowego


Palenie i zadymiona atmosfera przytępiają zmysły smaku i zapachu. Formowaniu piwnych opinii najbardziej sprzyjają pomieszczenia dla niepalących.

 

 

 

7. Pij piwo o odpowiedniej temperaturze


Piwo powinno się pić w stosownej temperaturze. Przede wszystkim unikaj picia za zimnego piwa. Po bardzo mocnym schłodzeniu każde piwo jest niemal bez smaku. Jeśli podano Ci za zimne piwo, po prostu zaczekaj chwilę i zauważ, jak odzyskuje swój smak.

 

 

 

 

 

 

 

8. Pij z czystych kufli


Używaj czystego, świeżo umytego naczynia do każdego nowego piwa. Pamiętaj: nigdy nie oceniaj piwa pitego z butelki.

 

 

 

 

 

9. Zwróć uwagę na stan piwa


Piwa dojrzewające w butelkach i beczkach oraz te niepasteryzowane smakują wyśmienicie, ale mają ograniczony okres przydatności. Dlatego w razie wątpliwości wstrzymaj się z oceną. Z kolei piwo lane wymaga czystej aparatury i przewodów doprowadzających je do nalewaka, gdyż wszelkie zanieczyszczenia mogą zepsuć jego smak. Jeśli coś wzbudza Twoje wątpliwości, przełóżcie ocenę na później i poproś barmana o sprawdzenie piwa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Pij w kolejności


Pamiętaj, że mocno chmielone, smakowe a także wysokoalkoholowe piwa mogą łatwiej przytępić Twój smak i zapach. Dlatego spróbuj je zachować na koniec piwnej sesji. Możesz też przepłukać usta niewielką ilością wody.

 

 

 

Zapisuj oceny i swoje komentarze na własnym profilu BEERPUBS!

 

Zapisywanie komentarzy na własnym profilu pozwoli Ci zachować swoje opinie i pogłębić swoją piwną wiedzę.

 

 

Utwórz konto

 

 

 


 

 

 
made by Inventcom | BEERPUBS.PL © Copyright 2012 - 2016